în

Ora ideală la care să îți bei cafeaua

Ora ideală la care să îți bei cafeaua, cafea, cafeaua, bei, bei cafeaua, ora, ora ideală, ideala

Consumul de cafea a devenit una dintre cele mai comune activități ale vieții cotidiene. Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o doză de cafeină astfel încât să fie mai productivi de-a lungul întregii zile. Însă oare care este ora ideală la care este cel mai indicat să îți bei cafeaua și ce fel de băutură pe bază de cofeină este cea mai potrivită în raport cu momentul când aceasta este consumată?

Specialiștii americani susțin că băutul cafelei la prima oră, imediat cum te-ai trezit nu este un obicei sănătos, iar dacă totuși îți începi dimineața cu o ceașcă de cafea, ai grijă când o bei.

Obiceiul de a bea cafea între orele 8 şi 9 dimineaţa nu te ajută să fii mai alert aşa cum ai crede. În acest interval corpul nostru produce nivelul maxim de cortizol, hormonul care oferă energie. Astfel, dacă iti bei cafeaua atunci, vei suprasolicita stimularea de cortizol care îți va induce o stare de nesiguranță și confuzie.

Steven Miller, neurolog la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda, Maryland, a întocmit orarul zilnic după care organismul uman, cu regim normal de viață, produce mai mult sau mai puțin cortizol.

Asadar, nivelurile maxime de cortizol apar între orele 8-9 dimineața, în intervalul 12-13, dar și între orele 17:30-18:30.

Datorită metodei de obținere și procesare, contează destul de mult și tipul de băutură pe bază de cafeină consumat pentru a determina cel mai oportun moment al zilei.

Dacă este vorba de cafea boabe, aceasta este cel mai bine de preparat și consumat dimineața, fiind produsul cu cea mai mare concentrație de cafeină. Cafeaua la ibric și filtru au mai puțină cafeină și pot fi consumate și spre a doua jumătate a zilei, în timp ce băuturile acidulate care conțin cafeină, precum cola, pot fi consumate de-a lungul întregii zile.

 Un alt factor important îl reprezintă calitatea cafelei. De regulă, cafeaua care este mai solubilă în apă este cea de calitate inferioară, oferind un efect prompt și de scurtă durată. Anumite procese tehnologice pot influența proprietățile produsului, astfel unii fabricanți, spre exemplu brandul de cafea Lavazza, oferă o cafea prăjită mai lent, ceea ce conferă o calitate mai bună dar și eliberează cafeina treptat în corp.

Ora ideală la care să îți bei cafeaua, cafea, cafeaua, bei, bei cafeaua, ora, ora ideală, ideala
Sursă imagine: Bean Scene Mag

 Cel mai bun moment din zi este, fără îndoială, dimineața. Cafeaua poate fi băută oricând exceptând invervalul 8-9 dar și să nu fie primul lucru îndeplinit de la trezire.

Cafeaua va fi cea mai eficientă dacă o savurezi în intervalul 9:30-11:30, când nivelul de cortizol din corp scade. Dar în funcție de tipul băuturii și calitatea acesteia, ora ideală poate varia, atâta timp însă cât intervalurile cu nivel maixim de cortizol sunt evitate.

Cortizolul este cel mai important glucocorticosteroid şi este esenţial pentru menţinerea mai multor funcţii ale organismului printre care și sincronizarea ritmurilor interne de zi cu zi care operează în organism.

Ce părere ai?

Comentarii

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Se încarcă…

  0
  Paramount Channel se retrage din România începând cu ianuarie 2021

  Paramount Channel se va închide în România începând cu ianuarie 2021

  Pagina de Facebook a celor de la USR Tineret a fost spartă

  Pagina de Facebook a celor de la USR Tineret a fost spartă